2010. július 31., szombat

Szilkesark






Az egynyári Nicandra physaloides (a fajt Kolophoni Nikander, a görög költő, orvos tiszteletére nevezte el Michel Adanson a XVIII. században; a fajtanevet Rudolf Boehmer, német orvos, botanikus adta: Physalishoz, azaz földicseresznyéhez hasonlítót jelent) , a paradicsom és a padlizsán rokona, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Közép- és Dél-Amerikában honos, egyik köznapi neve - perui alma - is erre utal. Állítólag fehérlégy-űző hatása van - angolul shoo-fly plant: fehérlégy növény -, biokertészetekben elterjedt segítő növény (mellette a méhek is jó szolgálatot tesznek, hiszen a fehérlégy lárváiba rakják petéiket).




Az egynyári virágok legtöbbjéhez hasonlóan helybe vethető, vagy az előnevelt palánták a májusi fagyok után ültethetők. Elszórt, évekig csíraképes magjaiból - melyek akár madáreleségből is származhatnak - magától is kel a következő évben, a "fölösleges" magoncoktól pedig a törökszegfűhöz és az őszirózsához hasonlóan kapával, gyomlálással meg lehet szabadulni.




Gyorsan fejlődik - egy méter körüli magasságra - és bármilyen kerti talajban megél napon vagy félárnyékban. Virágait kora nyártól a fagyok beköszöntéig hozza, ám az egyes harangok mindössze egy napig nyílnak, estére becsukódnak.




A rovarok szinte elvesznek a virágkehelyben, melyeket körülvevő csészelevelek továbbfejlődésével lampion-szerű terméstokok fejlődnek bennük sötét bogyókkal. A földicseresznye terméséhez hasonló "léggömbök" a virágkötészetben is használatosak.




Ódivatú kertek virágának tartják, minden esetre régi kertekben előfordulhat kivadultan.




A növény egyetlen részét sem tanácsos megenni, noha kis mennyiségben orvosságként használatos.




2010. július 26., hétfő

Romantikus kastélykert - Martonvásár



Ahogyan a barokk kert szinonimája a franciakert, a romantika korával jön létre az angolkert - angolul inkább tájképi kert, azaz landscape (park). Látogatható gondozott angolkertjeink egyike a martonvásári Brunszvik-kastély körül terül el.



A Természetvédelmi Területen parterre-ek (sövénnyel, esetleg kőszegéllyel határolt szabályos rajzolatú ágyások, akár színes virágokkal szőnyegszerűen beültetve) helyett dendrológiai gyűjtemény hivatott elvarázsolni a sétálót. Kár, hogy kevés tábla segíti a tanulást.







A neogótikus kastélyból a tóra látni.





A nagy vízfelületen tükröződik a kert majd minden szeglete, itt a romantikus kertek egyik kedvence, a szomorúfűz, szemben pedig...



...a sziget fái,



...a sokféle zöld.



A kastély a tó túlpartjáról - jobbra már a sziget csücske látszik.



A tó körül kanyargó sétány borostyánszőnyeg mellett visz, így nem ritka a fákon kúszó Hedera.




Mindig akad valami festői látnivaló - hol misztikus, máskor egzotikus -, itt egy fényben fürdőző fiatal facsoport. Komponált, ám nem valószerűtlen.



Némi fogódzó a fák azonosításához.



A rokokó óta kedvelt a chinoiserie - keleties elem - a kertekben: a szigetre vezető híd és...



...egy japán juhar.



A sziget egyik kincse, a mocsári ciprus léggyökereivel.




A tóból túlfolyó víz mint patak.



Kidőlt fa - éppen ahogyan a természetben.



Hatalmas gyepfelületek teszik pazarrá az angolkertet, fenntartásuk pedig kevésbé költség- illetve munkaigényes, mint a parterre-eké.





Szobor állít emléket Közép-Európa első óvodája (kisgyermekiskolája) megalapítójának, Brunszvik Teréznek (1775-1861), aki maga is részt vett a kert alakításában. A kastélykertben Óvodamúzeum működik.



Az élőfal nyüzsgő "lakóktól" hangos.



Az "előkert" koros atlaszcédrusa.



A séta után jóleshet üldögélni még kicsit mélázva a növénycsoportok teremtette hangulatok fölött. A kert szinte bármely pontján érdemes időzni.