2011. január 14., péntek

Zuzmók



Akárhogy számolom, messze van a tavasz - legalábbis mifelénk. Noha kicsi országban élünk, ahol a függőleges földrajzi tagoltság is elenyésző - az ország területének kétharmada a tengerszint feletti 200 méternél nem magasabban terül el, és mindössze 2% található 600 m fölött -, a Dél-Alföldet és az Északi-középhegységet közel 4 hét - 400 órányi napsütés, 4 °C középhőmérsékleti különbség és úgy 400 mm csapadék - választja el egymástól. A miénknél legalább két héttel korábban kezdődik a tavasz és majd ugyanennyivel később az ősz Magyarország déli tájain.


Kora tavasszal nagyon sokat számít ennyi idő, de a vegetációs időszak - amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 10 fokot - egészét tekintve sem elhanyagolható az az egy hónap. Némi vigasz, hogy a levegő szennyezettsége csökkent errefelé az ipari tevékenység elmúlt két évtizedben tapasztalható visszaszorulásával, ezzel együtt azonban az itt lakók megélhetése is nehezebbé vált.


A körülmények összessége úgy tűnik kedvez kertünkben néhány zuzmó fejlődésének. Ezek az élőlények gombák valamint moszatok (algák) és/vagy esetleg baktériumok szimbiózisán alapuló telepek, melyeket a köznapi beszédben növényeknek szokás nevezni.



Biológiai indikátorként tartják számon - segítenek az üvegházhatást okozó gázok monitorozásában, vagy a hőmérséklet emelkedésének nyomon követésében, de a benőtt felületek kormeghatározásban is támpontot adhatnak.

Legtöbbjük néhány hónap alatt elpusztul a légkör minőségének romlását követően, mert nem képesek megszabadulni a kutikula híján könnyen megkötött szennyező anyagoktól. Szélsőséges körülmények között, a trópusokon és a tundrán is élnek ilyen fajok, ám meglehetősen érzékenyek a hőmérséklet változására, különösen a tartós felmelegedésre. A toxitoleráns zuzmók az évi középhőmérséklet emelkedésének következményeként pusztulhatnak el. Mivel roppant lassan fejlődnek - többségük legföljebb 1 cm-t évente -, elhalásukkal olyan korú telepek tűnhetnek el, amilyen akár ez a fa.



A környezeti viszonyok javulását követően nagyjából 5 év múlva jelennek meg zuzmók újra, ám azok jellemzően a korábban ott tenyészőknél már melegebb klímát tűrő szimbionita rendszerek.


Azonosításuk az elterjedtebbek esetében ugyan egyszerűbb, de előfordulhat, hogy laboratóriumi vizsgálat nélkül nem is lehetséges. A lichenológiában elmerüléshez magyarul olvasható Verseghy Klára, Magyarország zuzmóflórájának kézikönyve és tanítványa, Farkas Edit Lichenológia - a zuzmók tudománya című könyve. Azonosított zuzmók képei között lehet böngészni Farkas Edit tanítványa, Molnár Katalin weboldalán, de Buday Ádám fotóblogján is számos kép található részben azonosított zuzmókkal.


Talán egy tányérzuzmó, Hypogymnia physodes - hypo- “alul”, “lenn” + gymnos “meztelen”, “csupasz” arra utal, hogy a telep gyökszöszök nélkül tapad a felülethez; physcia olyasmit jelent: “felfújt”, “puffadt”, “puffasztott”, amilyen a megjelenése. A légkör szennyezettségét jól tűri.


Miközben a legtöbb növény pihenő periódusát éli a kertünkben, derűs téli kerti kompozíciókban híznak zuzmók, mohák. Gyümölcsfák törzsén, kerítésoszlopokon - legyenek fából vagy betonból - tenyésznek főképp az északi oldalon vagy árnyékot nyújtó lombkoronák alatt.



Azt hiszem a zuzmó valódi kincs a kertben.


9 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter!
    Már azt hittem, valami baj van, régen "jártál" erre. Nagyon tetszenek a zuzmóid, és a csatolt linkeket is köszönöm!
    Társasházunkban a közös képviselő tavaly nyáron se szó se beszéd eldöntötte, hogy "rendbe kell hozni a kerítést", ami azt jelentette, hogy a ronda beton lábazatot gyönyörűen elborító zuzmókat és mohákat letakaríttatta, és az egészet lemázoltatta. És az ilyen ember kertvárosban, kertesházban akar élni!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata!

    Örülök a látogatásodnak! Az utóbbi hetekben nem volt időm elmerülni, szeretettel gondolkodni a kertről, kötelességből pedig nem akartam bejegyzést írni.

    Rémesen hangzik az a felújítás. Milyen szép lehetett már az a beton!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eszter!
    Csatlakozom Katához, örülök, hogy előkerültél! :)

    Szerencsémre zuzmóink és moháink is vannak a kertben, épp a hétvégén néztem is, hogy az egyik tölgyünk törzse teljesen el van borítva a kékes-szürkés zuzmóval. A pincelejáratunk támfalai helyi terméskőből vannak, azt ellepi a moha, és zuzmó keveréke. A kertünk állandóan árnyékos végében pedig van egy sokféle mohából álló pár négyzetméteres telep, ahol nagy, vastag süppedős mohaszőnyeg lakik...

    Én nagyon szeretem ezeket a hangulatokat, így nem is értem Katáék közös képviselőjét. :( A többi lakó meg megszavazta a "felújjítást" vagy meglepetésként kaptátok az egészet?

    Gombákból van még mostanában szép számmal errefelé, ami tekintve a nedves ködös meleg időjárást nem meglepő. Most olvasgatva Eszter írásában a magasság-statisztikát kell rájönnöm, hogy meglehetősen ritka egy lakóhelyünk van -- szerencsére. :)

    Minden jót: Nyözö

    VálaszTörlés
  4. Vagyis a felső 2%-hoz tartoztok :-) Csodás hangulata lehet annak a kertnek, és szédületesen hangzik az a mohás pincelejáró! Meg gombák! Még manókra is bukkanhattok idővel.

    Köszönöm a kedves szavakat! A legjobbakat nektek is! Eszter

    VálaszTörlés
  5. Neeem, a mi 440m-ünk ugye még kevesebb mint 600. Ráadásul a faluközpont nekünk is lejjebb van jó 100-120m-el. :)

    A fenti 2% írásod szerint a 600m feletti. Ha jól tudom Mátraszentimre a legmagasabban fekvő település Mo.-on. Node reggel kiszaladtam egy fényképezőgéppel, meg egy marék közgyűrűvel, és lövöldöztem egy tucat mohát-zuzmót. Estig ha belefér megyek még egy kört (akkor már állvánnyal), és utána kiteszek párat "közgyönyörködésre", ha lesz közöttük arra érdemes.

    VálaszTörlés
  6. Azzal a magassággal is "Dobogó" közeliek vagytok :-) Mi 200 méterrel alattatok kertezünk, amivel éppen beleférünk a magasabbnak számító egyharmadba. Ez ahhoz már elég, hogy köd fölött legyen a kert az olyan párás napokon is, amilyenek a mostaniak.

    Kíváncsian várom a moháitokat és zuzmóitokat - a virtuális zuzmótelepek terjesztése végett is.

    VálaszTörlés
  7. Hát a köd érdekes dolog... Egy ideig csak "lent" volt és idefenn nem, aztán megfordult a trend: most itt a hegyen kezdődik a köd, odalent -- gondolom a városi melegbuborék miatt -- feloszlik délelőtt... :)

    A Dobogó közeliség már csak a Dobogókő közeliség miatt is igaz... Bár ha jól sejtemTe is ezért idézőjelezted be... No cuccolom az állványt aztán megyek moházni mégegy kört, mielőtt megjön a kis nyüzsgőmasinánk az oviból. :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Eszter!

    Imádom a mohát, "ültettem" is már. Amikor "zen kertet" építettem gyöngykaviccsal és hét nagyobb kővel, telepítettem mohákat a nagyobb kövek északi oldalára. Csak az a moha maradt életben, ami "alacsony termetű" volt, a betonjárda széléről ültettem át. Nedves földdel besároztam a követ és rányomogattam a lehetőleg minél nagyobb darabokban felszedett moha telepeket. Kora tavasz volt, hóolvadás után közvetlenül, maradt még ideje nyárig megkapaszkodni.

    Üdvözöl: Johan Éva

    VálaszTörlés
  9. Kedves Éva! Ezek szerint jó eredménnyel lehet "segíteni" a terjedésüket. Edith Hope írta valahol, hogy joghurttal bekent köveken is hamar megjelennek, feltéve, hogy kedveznek későbbi fejlődésüknek a körülmények is.

    VálaszTörlés