2010. május 4., kedd

Terülő évelők napon, félárnyékbanNepeta - macskamenta
Arabis caucasica (compacta) "Snowcap" - kaukázusi ikravirág
Veronica petraea - kúszó veronika
Glechoma hederacea "Variegata"- kerek repkény
Ajuga reptans - indás ínfű
Euphorbia myrsinites - szürke kutyatej
Phlox subulata - árlevelű lángvirág

4 megjegyzés:

 1. Kedves Eszter!

  Erről az "árlevelű lángvirág"-ról mit lehet, érdemes tudni? A félárnyékon kívül mit szeret? Mekkora méretű? A kép alapján nagyon megtetszett! Nálatok van a kertben?

  Ínfüvünk az nagy mennyiségben van nekünk is, évről évre terjed... ?)

  VálaszTörlés
 2. Szia! A félárnyékot elég jól viseli, de a napot szereti. Mivel nálunk vályogos a talaj, köveket kell köré, közé tenni, hogy jól érezze magát. Ha jól emlékszem, ez nálatok nem lesz gond :)

  Méretének te szabsz határt, mert évről évre egyre nagyobb párnává terebélyesedik. magassága virágzáskor - ami hetekig eltart tavasszal - 15 cm lehet. Virágai fehérek vagy a lila és rózsaszín árnyalataiban ismertek.

  Nálunk sokfelé ültetik árokpartokon a ház előtt, és virágzáskor úgy néznek ki, mintha színes "kádkilépők" lennének szerte leterítve. Lehet, hogy ez a kép nem pezsdítő, de kisebb "töménységben" azért csinos kis növény.

  Gyakran árulják piacon tejfölös poharakban és kertészetekben is több színben szoktam látni.

  Az ínfű pedig tényleg nagyon hálás növény :)

  A veronika egészen árnyékos helyeken is tobzódik. Van nálatok?

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm az ajánlatot, nekem nagyon tetszik ez a növényke... Szerintem jövőre a sziklakert betelepítésekor ilyen is kerül majd hozzánk.

  Azon gondolkozok mit tegyek a krókuszok mellé, ami a rövid koratavaszi tundöklés után méltóképpen folytatja a krókuszdombi meséket. :)

  Veronika pedig van -- jókedvvel, bőséggel. :) Sokféle fajta nyílik, van ami a tűző napot szereti, van ami inkább az árnyékot. Már áprilisban nyílnak, de inkább májusra jellemzőek. Itt van róluk sok más között pár nem túl jó kép, de szerintem ezeket már láttad. :)

  Az ínfű is magától jött, látott, terjedt. :)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szépek a képek abban a bejegyzésedben (is:)!

  Elgondolkodtam, hogy is van ez nálunk a krókuszokkal. Azt hiszem éppen mindenféle terülő-boruló apróság van körülöttük és egyre inkább fölöttük. Az egymás után felbukkanó hagymások is jól megférhetnek egymás mellett. Például valamely fritillaria - vagy több fajta - is könnyen elcsábítja az embert, amikor kiültetést tervez. Kata egyik bejegyzéséből van a link:
  https://picasaweb.google.com/107773616504059717339/Fritillaria

  Nekem nagyon tetszenek a nálunk honos apró termetű füvek. Krókusz mellett is szépek, és máskor virágoznak - ha nem is olyan a hatásuk, mint a hagymásoknak. Egyik jövendő feladatom, hogy körülnézzek, melyeket lehet ésszerű beköltöztetni a virágok közé.

  Nagy kedvencem lett az évek alatt a szívvirág, Dicentra. Nagyon szép a levele, ami megelőzi és hosszan követi is a virágzást úgy nyár közepéig.

  VálaszTörlés