2010. július 26., hétfő

Romantikus kastélykert - MartonvásárAhogyan a barokk kert szinonimája a franciakert, a romantika korával jön létre az angolkert - angolul inkább tájképi kert, azaz landscape (park). Látogatható gondozott angolkertjeink egyike a martonvásári Brunszvik-kastély körül terül el.A Természetvédelmi Területen parterre-ek (sövénnyel, esetleg kőszegéllyel határolt szabályos rajzolatú ágyások, akár színes virágokkal szőnyegszerűen beültetve) helyett dendrológiai gyűjtemény hivatott elvarázsolni a sétálót. Kár, hogy kevés tábla segíti a tanulást.A neogótikus kastélyból a tóra látni.

A nagy vízfelületen tükröződik a kert majd minden szeglete, itt a romantikus kertek egyik kedvence, a szomorúfűz, szemben pedig......a sziget fái,...a sokféle zöld.A kastély a tó túlpartjáról - jobbra már a sziget csücske látszik.A tó körül kanyargó sétány borostyánszőnyeg mellett visz, így nem ritka a fákon kúszó Hedera.
Mindig akad valami festői látnivaló - hol misztikus, máskor egzotikus -, itt egy fényben fürdőző fiatal facsoport. Komponált, ám nem valószerűtlen.Némi fogódzó a fák azonosításához.A rokokó óta kedvelt a chinoiserie - keleties elem - a kertekben: a szigetre vezető híd és......egy japán juhar.A sziget egyik kincse, a mocsári ciprus léggyökereivel.
A tóból túlfolyó víz mint patak.Kidőlt fa - éppen ahogyan a természetben.Hatalmas gyepfelületek teszik pazarrá az angolkertet, fenntartásuk pedig kevésbé költség- illetve munkaigényes, mint a parterre-eké.

Szobor állít emléket Közép-Európa első óvodája (kisgyermekiskolája) megalapítójának, Brunszvik Teréznek (1775-1861), aki maga is részt vett a kert alakításában. A kastélykertben Óvodamúzeum működik.Az élőfal nyüzsgő "lakóktól" hangos.Az "előkert" koros atlaszcédrusa.A séta után jóleshet üldögélni még kicsit mélázva a növénycsoportok teremtette hangulatok fölött. A kert szinte bármely pontján érdemes időzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése