2010. augusztus 19., csütörtök

Mennyei paradicsom



Milyen is lehetne a paradicsom, mint mennyei, hiszen etimológiája a mennyország kertjéig visz. A kedvenc zöldségem lenne, ha nem a gyümölcsök közé sorolná a tudomány - így a málna, az eper és az őszibarack mögött kullog.


Nálam tapasztaltabb és gondosabb kertésztársaknál már hetek óta tart a paradicsom szezon: Konyhakert természetesen - egészben eltett paradicsom receptje inspiráló -, Zöld.ségek - a rézdróttal és nélküle nevelt paradicsomról (amiről az idén is lemaradtam, korábban bordói lét kénnel használtam ha szükséges volt, az idén Cuproxattal próbáltam a kerten segíteni - a kényesebb növényeknél gyér eredménnyel) -, és This Garden Is Illegal - paradicsomízlelő teszttel.


Augusztus közepére érnek be az első termések "tundrai" kertünkben, és kiültetni sem érdemes paradicsomot május második fele előtt. Több napos ünnep ezért a szezon kezdete a fejedelmi reggelikkel!


A húsos, kevésbé savas fajtákat szeretem, melyek közül egy paprika alakút termesztek harmadik éve. A San Marzanohoz hasonló lengyel paradicsomként is ismert, nálunk csak "mókusos" - az elnevezés a "jó húsos" félrehallásából. Leve kevés, magja is alig van, héja pedig egészen vékony - tán éppen ezért nem ellenálló a gombákkal szemben, ami az idei esős nyárban erősen megmutatkozott. Egészben sütve mini cukkinivel, paprikával, hagymával nagyon finom - tepsibe, hőálló tálba halmozva sóval és olívaolajjal kell csak "fűszerezni".



"Mókusos"

Egy burgonyalevelű fürtös fajtát a szomszédasszonytól kaptam néhány évvel ezelőtt. Azóta is a legellenállóbbnak számít a kertünkben. Noha levelei már barnulnak, gömbnél hosszúkásabb termései makulátlanok - igazi piacos. Leve, magjainak mennyisége a kereskedelemben kapható szokványos paradicsomokéhoz hasonló. Az íze azért sokkal jobb!


Burgonyalevelű

Manót, Marmande-ot, piros cseresznyét, sárga és piros körte alakú koktélt, és szintén szomszédból kapott "paradicsomfát" nevelek még.


"Paradicsomfa"

Szívesen gyarapítanám a fajtaválasztékot, ahogyan a kert méretét is, de legjobban hosszú nyárra, meleg őszre vágyom.


2 megjegyzés:

  1. Fresh tomatoes in any language are just delicious!

    VálaszTörlés
  2. They are! I've visited your blog and saw that the hard work to turn the river bed into a garden had been fruitful. Congratulations!

    VálaszTörlés