2011. január 22., szombat

Fogyasztói szenvedély



A késő őszi fagyokat követő felmelegedéssel gyakran már decemberben előbújnak az elsők között is első pompás hóvirágok. Az idén január elején nyíltak a bimbók a Galanthus elwesiin vakmerő méheket csalogató illattal. A Magyarországon honos, védett (!) kikeleti hóvirágnál - Galanthus nivalis - nemcsak korábban nyílik, de nagyobb is.


A Kárpát-medencétől keletre honos pompás hóvirág változatainak száma egyre gyarapodik. Halványzöld bordás külső szírmaival a Galanthus elwesii 'Rosemary Burnham' szokatlansága szembetűnő. Ám a gyűjtőszenvedélytől hajtott kertészt nyilván nem a kerti séta során felfedezhető jellegzetességek vonzzák, hiszen jobbára alig látszanak. A galanthofil hajlandó bokrok alatt hasalva fotózni, hogy örömét másokkal megossza.


A digitális fényképezés elterjedésével tán gyarapodott a hóvirág-különlegességekhez hasonló apróságok rajongóinak száma is. Az egyre hétköznapibbnak számító makrófotózás által feltárult a falusi kertek virágainál nagyságrenddel kisebb mezei virágok - nem kevésbé a mohák és zuzmók - varázsa. Nem meglepő, ha a makrózásban rejlő lehetőségek és buktatók kertblogok témájává válnak, ahogyan nemrég Kata valamint Nyöző érdekes bejegyzésében is.

A hóvirág mánia évek óta rekordokat döntöget az Egyesült Királyságban mind az érdeklődők számát mind a ritkaságok aukcióján elért legmagasabb árat tekintve. A 80-as években Buckinghamshire-ben felfedezett Galanthus nivalis 'Flocon de Neige' egyetlen hagymájáért több, mint 200 fontot fizettek 2008-ban, a 150 fontos ár pedig szokványosnak mondható az újdonságokért.

Az Európában és Ázsiában honos közel 20 hóvirágfajtának számos természetes hibridje és 700 változata ismert. A tulipánnal ellentétben nagyüzemi termesztése kevésbé eredményes, így ipari méreteket öltött a vadon termők felszedése. Ennek a gyakorlatnak hivatott véget vetni a kikeleti hóvirág mint veszélyeztetett faj védelem alá vonása - többek között - Magyarországon.


Míg a XVII. századi holland tulipán mánia felsőbb társadalmi köröket ejtett rabul, a fehéraranynak becézett virág már a fogyasztói szenvedélynek nyújt terepet - nemcsak az Egyesült Királyságban.


A legnépszerűbb változatokról olvasnivaló és képek:

Miért lett védett a hóvirág?

Mad about Snowdrops

A Flurry of Snowdrops

Pacific Bulb Society

Bulb Society

Broadleigh Gardens

GAP Photos



A következő hóvirág aukció, Galanthus Gala 2011. február 12-én lesz Brackley-ben (Northamptonshire, UK).


7 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter!

    Jó volt olvasni ezt az összeállítást. :) Megjegyezném, hogy nem kell ahhoz galantofilnek lenni, hogy az ember hasaljon egy virágképért... :) Hasznos fotós alapszabály, hogy próbáljon az ember az alannyal egy magasságba kerülni. Ez alacsony növényeknél a legmókásabb dolog tud lenni, ahogy az ember harcol a centiméterekért és minél lejebb akar menni. Pl. egy 1,5-2cm-es tyúkhúr a tavaszi ázott talajon mókás, de az is ha meredek sziklafalon állványozol be egy kökörcsint... Szóval azt hiszem ez is megszállottság kérdése.
    Egy ideje gondolkozom, hogy mennyire írjak (növény)fotós dolgokról a blogban, ha már máshoz nem értek annyira mint ti, de egyre inkább úgy érzem lenne aki elolvassa azt. :) Kisebb-nagyobb terepi trükköket, kompozíciós apróságokat, stb. gondoltam belevenni példaképekkel illusztrálva.

    Amúgy megnéztem ma hátul a déli mohás részünket... Hát teljesen tele van korhadó levelekkel, meg hófoltokkal. Sportos lesz ott értelmes képet találni. Azért a múltkori adag folytatását még tervezem. Van értelme szerinted ennek a nagyítható képközlésnek?

    Köszönet a blogomra mutató hivatkozásodért, szép vasárnapot: Nyözö

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nyöző! Én köszönöm ismét a kedves dicséretet a múltkori bejegyzésedben! És örömmel hivatkozom rád :-)

    Bizton mondhatom, szívesen olvasnám növények fotózásával kapcsolatos illusztrált tapasztalataid. A nagyítható képeken hosszan el lehet időzni, hiszen olyan részletekre derül fény, amit esetleg szabad szemmel nem is lehet megfigyelni. Örömmel nézegetem, ha feltöltesz ilyeneket.

    Ami a kompozíciót illeti, szerintem függ a mondanivalótól, ezért nehéz elképzelnem, hogyan lehetséges ebben tanácsot adni, illetve érdemes-e.

    A mohákhoz tényleg le kell majd hajolni, esetleg hasalni - de legalább nem bókoló fejűek, mint a hóvirágok. Kívánok hozzá enyhe időt! Eszter

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eszter!
    Nem is a mondanivalóba szólnék én bele, de vannak alapvető kompozíciós alapok. Ez van akinél ösztönösen megvan, nekik nyilván sok újat nem mondana a dolog. Sok apró dologra lehet figyelni egy képen ami tönkreteheti a harmóniát, rontja a mondanivaló erejét stb. Pl. a virágszár éles, átmenet nélküli elvágása egy képen és hasonlókra gondoltam... Nálad mindig éreztema tudatos/ösztönös képszerkesztést -- valószínű nem is neked szólna a dolog. :))

    És persze a képszerkesztéstől szabad eltérni, de ahogy én szoktam mondani több indok kell eltérni tőle mint betartani azokat... :) Szóval az öncélú formabontás szvsz nem minden esetben előnyös.

    Bókol ám még a kökörcsin is, de sok harangvirág is de még az ernyősök is érdekesebben néznek ki saját magasságukból. A leghétköznapibb virág is varázslatossá, újszerűvé válik amint nem a megszokott "kétlábú perspektívából" nézzük. Meglepő mit tud dobni egy képen a nézőpont változtatása -- de akkor ezt nem itt írom le, hanem majd összefoglalom egy-két fotós postban.

    Sajnos ma már nem volt túl jó idő. Délelőtt még szép nap volt, de kora du. beborult, és éppen viharos szél tépi odakint a fákat...

    Szép vasárnap estét: Nyözö

    VálaszTörlés
  4. Kedves Eszter!

    Rádkopogok már ismét, szerintem többen hiányoljuk a bejegyzéseidet errefelé! Hogy és mint vagy Te, és persze a kerted? Ugye csak a nagy tavaszi munkatömeg tart vissza attól, hogy jelentkezz? Már bőszen nyílik a tüdőfű, ha jól rémlik tavalyról éppen Neked volt az egyik kedvenced...

    Abban a reményben küldtem ezt a "jó szót" hogy hátha visszacsábítalak ide is. Egyben a Jó szó játékban elkönyvelhetsz magadnak egy pontot (remélem már van a tarsolyodban pár, de ha mégsem akkor itt a kiírása: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html )

    Szép tavaszt: Nyözö

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves ajándékot!

    Érlelődik már bejegyzés :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Eszter!
    Pár jó szót én is küldök!:-)
    Kedves Tőled, hogy mindig benézel hozzám, én is nézelődöm nálad gyakran. Szeretettel várlak bármikor is jössz hozzám! Én is viszonzom a látogatásodat a jövőben is!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, kedves Pepi! Megyek is, mert érdekelnek a régi írások kertekről, kertészkedésről.

    VálaszTörlés