2010. január 4., hétfő

Zöld gondolatok


92 évvel ezelőtt született Eleanor Perényi (1918-2009), író, újságíró, korát megelőző környezettudatos kertész.

 
Eleanor Perényiről az egyetlen Interneten 
fellelhető képet Emerick Bronson készítette 
az író stoningtoni (Connecticut) otthonában.  

Nem vagyok kertészeti szakértő és nem is szeretnék annak tűnni. Minden, amire szert tettem harminc évnyi amatőr tapasztalat, ami annyit tesz, sok dologról tudok ezt-azt, ám nem eleget ahhoz, hogy bármelyik szakértőjének tartsam magam. Termesztek fűszernövényeket, de herbalista nem vagyok, ahogyan nevelek rózsákat, de rózsaszakértő sem vagyok.
Eleanor Perényi



A számos kiadást megért Zöld gondolatok (Green Thoughts) című könyve először  1981-ben jelent meg. A kitűnő kertészeti tanácsokkal szolgáló írás betűrendben tartalmazza 72 esszéjét olyan címekkel mint “Évelők”, “Gyep”, “A nő helye” vagy éppen “Hosszú élet”. A The New York Times szerint a kertészeti könyvek között egy sincs, mely e rendhagyó, fölöttébb szórakoztató írás óvilági bájához, gyakorlatiasságához lenne fogható. Magyar nyelven sajnos nem jelent meg, azonban az 1982-ben Vursell díjjal kitüntetett író önéletrajzi regénye Több veszett el címmel Vajda Tünde fordításában olvasható (Kortárs, 2003.). A szerző iránti magyarországi érdeklődés egyik nyilvánvaló oka, hogy az amerikai asszony első kerttervét a Perényi család nagyszőlősi (ma Ukrajna) birtokán kezdte el megvalósítani (a visszaemlékezésből kiderülnek a részletek), noha a kert fejlődését nem sokáig kísérhette figyelemmel, mert időközben a birtokot és lakóit elérte a II. világháború.

Az írónő képe a More Was Lost című 
regénye 2001-es kiadásának borítójáról

Eleanor Perényi könyvét (Green Thoughts) Yvonne Cunnington blogjában, a Country Gardenerben fedeztem fel. 2009. május. 3-án bekövetkezett halálát követően a The New York Times és a The Green Fork is nekrológban méltatta a kertírót. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése