2010. január 11., hétfő

Madáretető




Amikor napok óta fagyos az idő a madarak abban a kertben is megjelennek, ahol egyébként cicák, kutyák miatt nem fészkelnek. A lehullott falevelek, a mulcs alatt nyüzsgő élet vonzó falatokat tartogat, csakhogy a hótakaró alatt mindez elérhetetlenné válik.


Az olajos magvakat termő növények - ilyen a napraforgó (Helianthus annuus) és rokonai mint például a csicsóka (Helianthus tuberosus) különböző változatai -, nem különben a pillangóvirág néven is ismeretes Cosmos bipinnatus - ami egyik kedvencem vékony szirmaival és hosszú virágzási idejével - varázslatosak hópihe díszben, és a madarak is csábítónak találhatják.


Ráfanyalodnak a len (Linum), az őszirózsa (Callistephus chinensis) és az aszter  (Aster) magvaira is, ám igazán a disznóparéj vagy amaránt fajtái (Amaranthus) népszerűek - magja gasztroélményünk forrása is lehet. A téli kert bővelkedik látványos formákban, ha a fagyok beköszöntével nem takarítjuk el a nyári virágokat.

Mindazonáltal madárbarát kertnek a feltűnő termésű bokrokkal pompázó környezetet szokás tartani. Tapasztalataim szerint a rózsa és a borbolya (Berberis) termése kevésbé ízlik a vendégeknek, a fehér som (Cornus alba) és a sárga vesszejű som (Cornus stolonifera)  bogyói azonban hamar elfogynak. Érdeklődésre tarthat még számot a berkenye (Sorbus), a díszalma (Malus), a galagonya (Crataegus), a tűztövis (Pyracantha) és a madárbirs (Cotoneaster) is. Kerttervem része már a fekete berkenye (Aronia), a húsos som (Cornus mas), a kökény (Prunus spinosa), a bodza (Sambucus) és a fanyarka (Amelanchier lamarckii), melyek terméséért talán versengünk majd a madarakkal, és bizonyosan már a tél beállta előtt eltűnnek az ágakról.


A toboztermésűek - mint például a fenyők (Abies, Picea, Pinus, Larix, Tsuga... fajtái), a tuják (Thuja occidentalis, Thuja plicata, Platycladus orientalis), a hamisciprusok (Chamaecyparis) -, akárcsak a tiszafák (Taxus) nem csak fészkelőhelyet nyújtanak, termésük szintén hívogató. Említést érdemelnek a változatos formákkal és színekkel díszítő felmagzott füvek is.



A környezetkímélő módon művelt kertben búvóhelyre lelhet sokféle állat, hiszen változatos képet mutatnak a növények, vannak érintetlen zugai, a lehullott lomb az ágyásokon marad télre, de komposzthalom is érik egy árnyas sarokban, a káros következményekkel járó vagy beláthatatlan hatású vegyszerhasználat pedig ismeretlen fogalom.

Egyes biológusok szerint Magyarországon a leghidegebb napokon sincs szükség a madarak etetésére, hiszen hazánk környezeti állapota még nem annyira leromlott, hogy ne találnának megfelelő minőségű és mennyiségű élelmet. Domokos Kata - a Current Biologyból vett értesülése alapján írt - cikke ezzel egybehangzó megállapításokat közöl.


Nálunk nincs madáretető a kertben , aki mégis úgy gondolja, madáretető kihelyezésével gondoskodik leginkább a madarak túléléséről, legyen olyan gondos, hogy betartja a madáretetés alapszabályait - melyekről a Jómadarak és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán egyaránt részletes útmutató található -, és nem csalogatja az éhes állatokat a fényképezőgép elé meggondolatlanul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése