2010. szeptember 10., péntek

Régi képek


Régi kertes fényképekre bukkantam egy izgalmas archívumban. A magyarországi gyűjtésből válogatott mintegy ötezer kép katalogizálatlanul, de nagyjából kronologikus rendben böngészhető a Fortepan oldalon. A "letöltöm" gombra kattintva nagyfelbontásban is elérhetők az amatőrfotók.

A legrégebbi képek a XX. század első évtizedéből valók, és néha azt sem tudni, hol készültek.
Az első rejtvénnyel órákig játszottam eredménytelenül. Tudja valaki, melyik neogótikus kastély látható az 1905. előtt készült képeken?Áll még az épület?
A lépcsősort kísérő ciprusok talán a tengerhez vezetik a tekintetet ebben a mediterrán kertben. Valamikor az 1910-es években készült a kép Horvátországban. Az edényekben Sansevieriák vannak?Melyik angolparkban kerékpározik ez a társaság? A kép 1915. előtt készült.
A Szécsényi Fürdő előkertje 1930. körül.Hol készült a kép?Egy hadirokkant otthon kertje valamikor az 1940-es évek elején.Csak nem egy "Győzelem Kert" a Tabánban? A kifejezés az angol-amerikai "Victory Garden" tükörfordítása, amivel az a baj, hogy Magyarország az első és a második világháborút sem a győztesek oldalán fejezte be, noha az önellátás kényszere itt is arra késztette a városlakókat, hogy minden megművelhető négyzetmétert bevessenek.Hévíz 1945. táján.
Egy lakónegyed közkertje.

A Füvészkert az 1940-es évek második felében.

A Vérmező a Budapest-Déli pályaudvar újjáépítése előtt az 1950-es években. Úgy van beültetve, mint egy faiskola.
Kép egy Északi-tengernél töltött nyaralásról az NDK-ban az 1960-as években.
Miskolc, az acélváros egyik köztere az 1970-es években.

Ennyi fért a mai válogatásba. Folytatás Fortepanéknál.

4 megjegyzés:

 1. Az első rejtvénnyel órákig játszottam eredménytelenül. Tudja valaki, melyik neogótikus kastély látható az 1905. előtt készült képeken?

  A kérdésre a helyes válasz Martonvásár, Brunszvik-kastély - Magyarország (http://www.panoramio.com/photo/10173695)

  petrovan.zoltan kukac eflow.hu

  VálaszTörlés
 2. Kedves Zoltán, nekem is ez jutott eszembe először, de bizonyos, hogy nem a martonvásári kastély látható a fenti képen, hiszen az tagoltabb épület - talán nagyobb is - és a tornya nem ilyen magas. A főbejárat sem egyboltíves és a kert nagyobb fái sem stimmelnek sajnos. Nagy eséllyel nem a mai Magyarország területén áll vagy állt az épület. Esetleg van további tipp a tarsolyában? Eszter

  VálaszTörlés
 3. A neogótikus kastélyt gróf Zichy Pál építette,Wéber Antal tervei szerint Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán(Fejér megye).Nagy része sajnos leégett,csak egy jelentéktelen oldalága áll!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm! Én is erre bukkantam a Fortepan fórumán.

  A másik angolpark esetleg nem ismerős?

  VálaszTörlés