2010. február 23., kedd

Fanyarka III. - Nyár


Az öntermékeny cserje bogyója valójában almatermés (pomum). Édes zamata sokakat az alma de az áfonya ízére is emlékeztet, éretten csöppet sem fanyar. Magam kíváncsian várom, hogy megkóstolhassam - a saját termésre még legalább 2-3 évet várni kell. Délebbi tájakon júniusban, felénk talán későbben érik. Nagyjából három héten keresztül szüretelhetünk egy kifejlett cserjéről (fáról).


Kanadai fanyarka, Amelanchier canadensis
a Home Orchard Society oldaláról

Ha a madarak éretlen pirosasan meg nem eszik, a legtöbb fajta esetében bíborból hamvas feketébe hajlik a vacokból kialakult, apró magvakat tartalmazó termés színe. Az almácskák átmérője 0,5-1 cm de elérheti a 1,5 cm-t is. A naspolyához hasonlóan csészecimpái nem hullanak le.



Akinek mindkettő terem a kertjében, azt tapasztalta, hogy a madarak kevésbé szeretik a pompás fanyarka, Amelanchier laevis termését - mely éretten is piros -, mint a rézvörös fanyarkáét, az Amelanchier lamarckiiét.

Az Amelanchier lamarckii “Ballerina” nagyon ízletes, feketeribiszke méretű bogyókat nevel, az Amelanchier lamarckii “Princess Diana” termése 1 cm átmérőjű.


A tarackos fanyarka, Amelanchier stolonifera
almája nagy és különösen édes.

Napos, meleg helyen bőven teremhet, a talajjal szemben csekély igényei ellenére jót tesz, ha rendszeresen, ám mértékkel öntözzük - kivált amíg kicsi. Árnyasabb fekvésben nemcsak lassabban fejlődik - és nagyobb eséllyel telepednek meg rajta kártevők -, de kevesebbet is terem. Termését a madarak annyira szeretik, hogy előfordulhat, hálóval szükséges védeni, ha enni szeretnénk belőle.

A termetes fanyarka, Amelanchier arborea és a kanadai fanyarka, Amelanchier canadensis gyümölcsének fitokémiai vizsgálata gyulladásgátló hatású összetevők jelenlétét igazolta. Többek között vasat, rezet, magnéziumot és sok C vitamint tartalmaz. Magas pektin tartalma miatt ideális lekvár főzéséhez, de leves, csatni, ecet is készülhet belőle, és édestésztákba, joghurtba is keverhető akár frissen vagy szárítva. Fagyasztva is tartósítható.


Clotilde Dusoulier fanyarkatortája a következő hozzávalókból készül:

Tészta
8,5 dkg cukor
8,5 dkg fagyos vaj (enyhén sózott)
17 dkg liszt
1 tk fehérbor ecet
1 ek hideg tej (esetleg még egy ek, ha nagyon száraznak tűnik a tészta)

Töltelék
50 dkg fanyarka (keverhetjük a különböző bogyósokat) akár fagyasztva (!)
2,5 dkg mandulaliszt
2,5 dkg cukor (Dusoulier juharcukrot ajánl)
1 egész tojás
6 dl habtejszín

180 °C-ra melegített sütő, 28 cm átmérőjű, alacsony falú tortaforma kivajazva

A vajat, a cukrot és a lisztet morzsalékosra keverjük, beletesszük az ecetet és a tejet, röviden tovább dolgozzuk, de teljesen összeállnia nem szabad. Terítsük el egyenletesen a tortaformában kis falat képezve körben. 15 percre tegyük sütőbe - ennyi idő alatt kezd aranyszínűvé válni a pereme.

Közben összekeverjük a gyümölcsöt (ha fagyasztott sem kell kiolvasztani, csak kicsit megnövekszik a sütési idő, nagyjából 3 perccel) a cukorral és a mandulaliszttel. Beleöntjük a tésztába kis szegélyt hagyva a pereme mellett, és újabb 15 percig sütjük.

Felverjük a tojást a tejszínnel és a gyümölcs tetejére öntjük, készre sütjük újabb 15 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.

Még nem próbáltam ki a receptet, de azt hiszem bármilyen vajas tészta jó lehet, amit gyümölcstortához, kosárkákhoz ismerünk, a töltelékbe pedig kerülhet krémsajt (akkor a mandulát és a tojásos tejszínt kihagynám) -, talán a fanyarka alá tenném.


Eileen Brown fényképe az égerlevelű fanyarka,
Amelanchier alnifolia terméséről


35 dkg kicsontozott bivaly (talán marhalábszárral helyettesíthető)
1 tk frissen facsart citromlé
1 ek liszt
2 ek sózatlan vaj
1 kisebb hagyma vékony karikára vágva
20-25 dkg gomba cikkekre vágva
fél dl száraz vörösbor
1 dl alaplé
1 tk édes fűszerpaprika
1 dl fanyarkabogyó
só, bors

Forgassuk össze a kockára vágott húst a citromlével, majd szórjuk rá a lisztet és forgassuk össze azzal is. Hevítsük a vajat habzásig, majd tegyük bele a húst és pirítsuk barnára. Vegyük ki a húst a serpenyőből míg elkészítjük benne a hagymát a gombával alacsony fokozaton kevergetve. Öntsük bele a bort, keverjük össze, pároljuk 1 percig, majd jöhet az alaplé, a fanyarka és a fűszerek, 20 percig kevergessük. Akkor beletesszük a húst és az idő közben belőle kifolyt húslét. Fedő alatt készre pároljuk.

A fűszeres tejszínhez

2 dl tejföl
1 dl habbá vert tejszín
4 tk citromlé
ízlés szerint só, bors
2 ek apróravágott friss fűszer

Keverjük össze a hozzávalókat, majd hagyjuk állni 2 órán át szobahőmérsékleten, aztán hűtőszekrényben. A ragura halmozva tálaljuk.


Legizgalmasabbnak talán a következő koktél tűnik - igaz az eredeti eperrel készül -, kipróbálnám fanyarkával. Fergeteges lehet!


Vodka:
How To Make A Basil Berry Martini Cocktail

Az Amelanchier gyümölcse gyermekek és felnőttek számára is veszélytelenül fogyasztható. Az almatermésűekhez (alma, körte, naspolya) tartozóként magja néhány tized százalékban amigdalint tartalmaz, mely a rostok sérülésekor hidrogén-cianiddá bomlik, ami a növényi védekezőrendszer részének tűnik. Mérgezéshez olyan nagy mennyiségű mag rövid időn belül történő elfogyasztása vezethet, ami nem életszerű. Ugyanez a glikozid található a csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva, sárgabarack, mandula) magjában is, amely a marcipán kellemes ízét is adja. Nem szerencsés azonban, ha a legelőn fanyarka terem, mert a kérődző állatok számára - emésztésük sajátossága folytán - veszélyes az amigdalin tartalmú levelek, termések fogyasztása.


Amélie Rousseau fotóján égerlevelű fanyarka,
Amelanchier alnifolia látható -
részletek az E-Flora oldalán

Van még hely egy (két, három...) fanyarkabokor számára a gyümölcsösben vagy a teraszon egy dézsában?

A következő bejegyzésben beköszönt az ősz.


13 megjegyzés:

  1. I see you used the Saskatoon Berry photo. Saskatoons are really good added to a blueberry pie ... especially good if one can get wild blueberries.

    VálaszTörlés
  2. On an aside, I see you are Hungarian. My brother-in-law escaped Hungry, I believe, in the 1950's. He still speaks some Hungarian but I'm afraid I can't read one word of your blog.

    VálaszTörlés
  3. Thank you for your permission and the tip, too!

    In the 1950's quite a lot of people left for other places with a luckier history.

    This blog is about my learning gardening (theory and practice) and sharing collected information and experiences with others. I'd also like to encourage garden addicts to do the same.

    I'm very much interested in sustainable practices. Amelanchier cultivars seem to be relatively new here - though A. ovalis is native in some parts of the country - that's why very little data is available in Hungarian.

    Was the photo taken of your bush? Why did you plant saskatoon? Is it really a "low maintenance" wonder?

    VálaszTörlés
  4. Saskatoon (our common for this berry) grows wild here ... we can just go down by the lake and pick them though some are growing wild in our back yard. Some years yield plumper, juicier berries than others. Black bears and foxes also love Saskatoon berries and one sometimes has to watch out for bears when picking in the wilder areas. When I was a kid, and we lived further north then we do now, we would go Saskatoon picking and pick pails full of berries. My Mom would can them for the winter ... it was about our only fruit. They are a very cold hardy plant.

    VálaszTörlés
  5. The "harvest" sounds really adventurous - we don't have bears here any more. Some jelly receipes are available with photos, so I can imagine what delicacies your mom provided the family with.

    The USDA hardiness zone of the Carpathian Basin is somewhere between 5-7 with rather hot summers. Where I live it's somewhat wetter than in the South of the country. I really hope Amelanchiers will do well here.

    VálaszTörlés
  6. Üdvözlöm,
    szeretnék beszerezni több fanyarka fajtát, nekem jelenleg csak rézvörös van. Milyen fajtát ajánlana? Nagyobb gyümölcs jobban tetszene. :) Amelanchier ovalis-t(szirti), alifolia-t(oszlopos) és laevis-t (canadai) néztem ki. Esetleg tudna segíteni, vagy magyar nyelvű segítséget találnom. Esetleg igazi gyűjtőket is szívesen felkeresnék!
    Üdvözlettel: Zoli!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoli, szerintem stolonifera fajtát lenne érdemes nevelni a nagy terméseiért. Nálunk 2-3 féle Amelanchier él, ám fajtákat csak tippelni tudnék. Az arborea termetéhez hasonló nagyon finom terméseket hoz. Gyűjtőket sajnos nem ismerek. Üdv, Eszter

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!
      Ez a stoloniferia igencsak jó fajta, ahogy nézem hegyvidéki fajta és terül is. Kissé savas talajt igényel, bár homokos talajt is írnak rá, nem tudom pontosan ezt, én alföldi vagyok, így itt homok van, de persze a talaj javított. Éppen ez miatt fordultam a fanyarka felé, mert az áfonya csak savas talajban él meg. Beszerzése se lehet könnyű ennek a növénynek, nálunk megélne? :)
      Ön írta: " Az arborea termetéhez hasonló nagyon finom terméseket hoz." Ezt nem igazán értettem, mit szeretne ezzel leírni. Esetleg jó növény beszerzés forrást tudna nekem ajánlani?
      Üdvözlettel:Zoli!

      Törlés
    3. Kedves Zoli! Elnézést az igencsak megkésett válaszért! A fanyarka annyira igénytelen növény, hogy jó eséllyel a homokon is remekül érzi magát. A termése sem ízében sem küllemében nem emlékeztet áfonyára, ezzel érdemes számolni. Az arborea termetűvel kapcsolatban azt szerettem volna megfogalmazni, hogy egy sövénynövényként vásárolt példány egészen véletlenül termetre arborea, azaz fákra emlékeztető a megjelenése, és ennek a termése ízlik legjobban.

      Törlés
  7. Az Amelanchier stolonifera Magyarországon hol szerezhető be? Esetleg gyökeres hajtást kérhetek-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves forktofork, nem tudom, hol árulnak stoloniferát. Nálunk vannak egészen intenzíven sarjadó fajták is - valamikor sövénynövényként vettem. Szívesen adok gyökeres hajtást, noha egészen tömör csomókban hozza az új vesszőket és nem túl szépek a leválasztott hajtások a sérülés miatt. Próbálkozhatunk!

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Kedves Csababá, nem tudok válaszolni a kérdésre, mert valamennyi fanyarkám a kertben él. Magam is kíváncsi vagyok!

      Törlés