2010. február 26., péntek

Fanyarka IV. - Ősz





Pompás fanyarka - Amelanchier laevis

Ősszel lángoló vörös és narancs árnyalatokkal gazdagítja a nyári virágokban fogyatkozó kertet az Amelanchier lombhullató cserjéje. Ha fokozatosan hűl téliesre az idő, a fanyarka hosszan megtartja színes lombját. Falusi és tájképi kertekből kár lenne nélkülözni azt a gazdagságot, amit egész évben megjelenésével nyújt.



Kanadai fanyarka - Amelanchier canadensis


Az Egyesült Királyságban a Royal Horticultural Society (Királyi Kertészeti Társaság) Award of Garden Merit (Kerti Érdem) kitüntetéssel ajánlja a rézvörös fanyarkát 1993 óta. Ennek egyik feltétele, hogy különösebb szakértelem nélkül kiskertekben is gondozható, továbbá ellenálló és könnyen beszerezhető növény legyen, melynek egyre több termesztett Amelanchier változat felel meg.

Naomi Sachs fényképén
égerlevelű fanyarka, Amelanchier alnifolia látható.

A fanyarka fája kevés füsttel ég, ezért előszeretettel fűtöttek vele indiánsátrakat.


Kereklevelű fanyarka - Amelanchier ovalis

Szerszámkészítéshez kellőképp tömör a fája, így régen fésű és ásónyél is készült belőle.

Termetes fanyarka - Amelanchier arborea

Mindazt, ami a fanyarkáról az utóbbi bejegyzésekben olvasható, mások leírt személyes tapasztalatai és oktatási intézmények kutatási beszámolói, adatbázisa alapján írtam, az Amelanchiert illető saját tapasztalattal egyelőre nem rendelkezem, megítélni nem tudom, mennyire érvényesek az egyes megállapítások a mi környezeti adottságaink közepette. Csak remélem, hogy a "gyűjtemény" másnak is kedvet csinál ahhoz, hogy próbálkozzon a fenntartható kertműveléshez is illeszkedő növény megtelepítésével otthonában, és egyben bátorítani szeretnék minden kertfüggőt, ossza meg tudását, tapasztalatait másokkal!

A fenntartható kertműveléssel szeretnék továbblépni, mert nagyon izgalmas, szép kertek születnek nap mint nap, amelyekből érdemes ötleteket meríteni.

6 megjegyzés:

  1. After you visited my blog, I had to visit you. I love Amelanchiers too. They're lovely plants with good berries and great fall color too. I'm sorry that I can't read Hungarian!

    VálaszTörlés
  2. Thanks for your visit! My love of Amelanchier started with an article describing it as a fruit bearing fence. Then I found your posts through kertinaplo.blogspot.com and decided to plant serviceberries in spring.

    Anyway, I owe my opening post (actually the second one)to yours about Eleanor Perenyi and Green Thoughts (you can check the link to Country Gardener!). I had been planning to start this blog and her birthday on Januar 4th seemed to be a good excuse.

    If you understand hussar, goulash and coach you already speak a little Hungarian...

    VálaszTörlés
  3. 31Üdv! 2 éve vadászom fanyarkára! Most sikerült hozatnom. Ballerina. Elég beteges kinézetű, de jó magas már. Állítólag nem baj, hogy már hullajtja a leveleit, mert így hamarabb, könnyeben megered a gyökérzet. Remélem jövőre szép lesz. Most egy törzsű, szerinted lehet többtörzsű még. Nekem az tetszik igazán. Teljes napot bírja, vagy tegyem téglakerítés mellé (igaz akkor nem érvényesül a gyönyörű őszi színe). Gratulálok a bejegyzésekhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, hogy osztozunk a fanyarkák iránti kíváncsiságunkban! Mesélj majd a Ballerináról, amikor megmutatja magát jövőre! Én tavasszal ültettem és az első nyarukon megbetegedtek a leveleik, amiből tanulva az idén odafigyeltem a megelőző permetezésre (kénes bordói lével). Talán ezért vagy az esőhiány miatt szépek maradtak a levelek.

      Nagy eséllyel a Ballerina is hoz majd sarjakat a tő körül, amiből nevelhetsz további törzseket, noha azt tapasztaltam, hogy a korábban kinevelt - de még ifjú - törzs ilyenkor elpusztulhat. Én inkább leválasztanám a felbukkanaó sarjakat és a szaporítványt próbálnám többtörzsesre nevelni. Ehhez persze újabb hely kell rendelkezésre álljon a kertben.

      Állítólag jól bírja a félárnyékot is, de ebben nincs tapasztalatom, mivel valamennyi fanyarkám napos helyen van.

      Köszönöm a kedves szavakat! Örömteli kerti alkotást kívánok!

      Törlés
  4. Köszönöm a választ! Izgulva várom a jövő tavaszt, nyarat, őszt! :) Annyira gyanús nekem ez a fa... a levelei elég nagyok, majdnem, mint a dióé (persze szimpla levéllel). Alakra meg mint egy körtefa... Tudok ide képet tenni, vagy küldeni, hogy megnézd? Üdv: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, kedves Judit! Szakértelemmel nem szolgálhatok, de szívesen összehasonlítom a saját fanyarkáimmal a Ballerinád, ha küldesz képet. A jobb oldali hasáb vagy lista legalján található a profilom, amire rákattintva elérhető az e-mail címem a kapcsolatfelvétel címszó alatt. Szép kerti napokat! Eszter

      Törlés