2010. szeptember 26., vasárnap

Recéshagymájú nőszirom



Legalább 120 Iris reticulata ‘Harmony’ - recéshagymájú vagy törpe nőszirom, sziklakerti írisz - hagymát ültettem tegnap több száz leválasztott fiókhagymával együtt. Az öt évvel ezelőtt vásárolt 10 darab hagyma növekménye ez vályogos talajon, -20 °C alatti téli fagyok mellett. Élénk kékje jóleső látvány márciusban, röviddel a hóolvadás után, ilyen szaporulat pedig egyenesen főnyeremény.

Megkönnyítette a felszedést, hogy ültetőkosárban voltak, ezért ugyanilyen módszerrel süllyesztettem legtöbbjüket virágágyásba. Az újonnan kialakított kertrészbe tervezek még néhányat elszórni virágos és örökzöld bokrok közé.

4 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy nagy hibát követtem el, de én bent hagytam a hagymákat.
    Tavaly ősszel ültettem 10-15 db icipici nőszirom hagymát, és olyan katonás rendben ki is nőttek a virágok, ahogy eldugdostam. Remélem, jövőre is kibújnak...
    Az enyémek egy kicsit lilásabb színűek voltak, mint a tieid, de így is imádtam őket!

    VálaszTörlés
  2. Jól tetted, hogy a földben hagytad, nem kell minden évben kiásni. Egy-két év múlva azért érdemes lehet már megnézni, nem "kívánkoznak-e" le a nagyobb hagymákról a fiókák. Már kezdhetsz terveket szőni, hová ülteted a szaporulatot. Én nem számítottam ilyen "termésre".

    VálaszTörlés
  3. Kedves Művelet Kert! Pontosan mikor szabad kiszedni a hagymákat tavasszal? Nekem most általában két-két fél hagymám lett egy-egy korábbiból. Sosem merem megvárni azt, hogy teljesen leszáradjanak, mert akkor nehezen találnám meg őket a földben, az ültetőkosár használatát pedig túl költségesnek tartom, és amúgysem helyeslem a műanyagok felhalmozását a földben, de azt nem bánnám, ha ilyen hagymák szaporodnának.

    VálaszTörlés
  4. Elnézést kérek a megkésett válaszért, kedves Látogató! Megvárnám, hogy elkezdjenek sárgulni a levelek legalább. Az íriszek különösen hosszan használják a leveleiket virágzás után, és csak a nyár közepére száradnak el. A kicsivel korábban fölszedett hagymák még túlélik a beavatkozást.

    VálaszTörlés