2010. március 12., péntek

Kisasszonykalap



Szokásos mustrám során a Zinnia (katonarózsa, legényvirág, legényrózsa, rézvirág, papkalap vagy kisasszonykalap) valószerűtlen liláskék fényképébe botlottam egy barkácsáruház virágmagos állványai között. Úgy döntöttem próbát teszek a különlegességgel. Vajon egy ciklámen színű változatot sikerült - a kertészeti csomagküldők katalógusaiból ismert eredménnyel - erősen manipulálni? Két-három hónap múlva kiderül alaptalan-e a gyanúm.


A Zinnia nem bírja a fagyot, ez az egyetlen oka, amiért nem nő szerte a Kárpát-medencében. Minden évben újra kell vetni. Hideg és meleg színekben is számos változata kapható, amelyekből néhány év alatt újabb árnyalatok születnek a keresztporzás során. Ha a kert távoli végeiben virágoznak különböző színek, talán megakadályozható, de legalábbis lassítható a keveredés, amit a termesztőknek sem sikerül teljesen elkerülni. Szívesen vetek saját készletből, ezért a fagyok előtt begyűjtök néhány virágfejet, papírzsákba teszem, és esetleg le is morzsolom róluk a magokat. Fagymentes, száraz helyen tanácsos vetésig tárolni. A lakásban március-áprilisban vethető virágládába, palántázó cserepekbe, tejfölös poharakba (feltétlenül ki kell lyukasztani az alját, nehogy belefulladjon a csíranövény) vagy papírgurigákba - utóbbiak előnye, hogy a palánták gyökérsérülés nélkül kiültethetők papírostul, azonban magas falú tálcában célszerű addig tartani, különben könnyen kiszárad bennük a virágföld. Ha napos ablakpárkányon van számukra hely, májusban akár már bimbós Zinniákat ültethetünk ki.



Kész palántaként is kapható, de nagyon könnyen nevelhető helybe vetve is április végén, májusban. Egy-két hét alatt csírázik, és sűrűn ültetve is szépen virágzik egész nyáron át - ebben az esetben a gyomlálással sem kell bajlódni. Legtöbb változata gazdagon elágazik, és a hajtásvégeken hozza fészkes virágait, melyek lehetnek szimplák - azaz egy sziromsorosak -, duplák vagy akár ún. dáliavirágúak, melyek majdnem gömböt formáznak.



Szebben fejlődik, ha rendszeresen és bőségesen tudjuk öntözni, de nem különösebben kényes. Virágcserépbe a törpe változatait ajánlják, ám a magasak is erős növényekké fejlődnek, ha a gyökereknek elegendő helyük van.



6 megjegyzés:

  1. Kedves Művelt Kert!

    Azonnal útnak indultam beszerezni a kék Zinnia magot. Nem írta meg melyik barkácsáruházban, a Baumaxra gondoltam, ott nem találtam a Garden Trend egyetlen magját sem, pedig tavaly vettem náluk. Kérem segítsen, merre induljak?

    Üdvözli: Johan Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva! A bauMax váci úti (Bp.) üzletében vettem a Zinniát, emlékeim szerint az utolsó tasakok egyikét, ám korántsem következik ebből, hogy ne töltötték volna fel időközben az állványt.

    Milyen tapasztalatai voltak a tavalyi GT magokkal?

    Örülök, hogy idetévedt, és bízom benne, hogy csereberélhetünk még mindenféle kertes információt!

    Sikeres beszerzést!

    Eszter

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eszter!

    Köszönöm, indulok is délután a kék Zinniáért.
    Két fajta kínai hedwig szegfűt vettem a GT-től nyárom, már a vetés idő után. Az egyik egész furcsa sötét bordó színűnek látszik a képen. Az idén palántáztam csak el őket, szépen kikeltek.
    Viszont vannak egészen fantasztikus, nehezen beszerezhető magjaim is. Az ejohan@takinfo.hu címen levelezhetünk, ha érdekli.

    Éva

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva, remélem az idén már gyönyörködhet a különleges Dianthusban.

    Ha nem sikerülne kék Zinniát beszereznie, szívesen megosztom a tasakom tartalmát.

    Eszter

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Eszter!

    Tegnap este megtaláltam az illető barkácsáruházban, vettem is azonnal háromzacskónyit. Szabadba vetem a vágóvirág szekciómba, nem árt a tetemes mennyiség, és a jövőre is gondoltam.
    Készülődőben van egy különleges fekete bokor fejlesztésem. Hat pohárkával vetettem, kikeltek és fejlődnek. Ha lesz belőlük valami, írok, és esetleg küldök köszönetképpen.

    Éva

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyszerű, Éva! Vidám "kis" ágyás lesz abból a három csomagból. Mit gondol, reális, hogy olyan színe lesz, amilyen a tasakon látható?

    Kíváncsivá tesz, milyen fekete bokor magjai mocorognak a pohárkákban. Saját gyűjtés?

    Ha az embert egyszer elkapja a kertész szenvedély...

    VálaszTörlés