2010. szeptember 15., szerda

Nyár vagy ősz?



Minden hónap 15. napja a kertblogolók virágnapja, melynek hagyományát Carol, a May Dreams Gardens szerzője indította. Csatlakozva az eseményhez a mai bejegyzésben a kertemben éppen virágzó növényekből válogattam néhányat.



A Sedum az egyik leghálásabb szukkulens, ami tavaszi barokkos levélfodraiból nyár közepére zöld ernyőkben bimbózó virággá fejlődik. Ilyenkor méhek és pillangók találkozóhelye, télen pedig mesésen mutat a hóban.



A Chrysanthemum parthenium nyár elején virágzik tömegesen, most különlegességnek számít nálunk. Szétszóródó magjaiból kel. A nagymamám kenyérmorzsának hívta.



A Ceratostigma plumbaginoidest talajtakarónak tartják még ha nem is fed egész évben, hiszen lombhullató és tőből hajt minden tavasszal. Rengeteg szín van benne.



A Delosperma leggyakrabban áttelel a kertben, de nem árt virágcserépbe is menekíteni egy-két dugványt arra az esetre, ha a kemény hidegben kifagynak a tövek. Kövek között jól érzi magát.



A Nepeta az egyik cicánk kedvence, szívesen maszatolja vele az orrát. Minden virágzás végén - néhány hetente - visszavágom és a felaprított nyesedéket a rózsatövek alá szórom.



Az Elsholtzia stauntonii új a kertünkben - egy kedves kertésztől kaptam dugványokat tavasszal. Nagyon tetszik!

A kertedben mi virágzik?


10 megjegyzés:

  1. Dear Eszter, What a lovely selection of flowers you show here. As I read your posting in Hungarian, I am not quite sure if the flowers are in your own garden or not. Whatever, they make a wonderful display for this time of year.

    VálaszTörlés
  2. Thank you, dear Edith for reading my post in Hungarian! Yes, they bloom in my garden. Your kind comments are encouraging!

    VálaszTörlés
  3. Az én kertemben is sok minden virágzik, de nem olyan szépek, mint a tieid.
    Varjúháj és kékszakál, kékgyökér (több kék nincs :) ), a pimpó még mindig.
    És a rózsáról nem beszélek... :D

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy erre jártál! A kékszakáll mesés lehet, és valószínű, hogy a Tageteseidben is lehet még gyönyörködni, az időzavarral küzdő virágzó bokrokról nem is beszélve. Ahhoz képest, hogy mindezek rózsaszanatóriumban nyílnak, elég jól állunk!

    VálaszTörlés
  5. Hajjajj, nagyon jól állunk!
    Főleg a kecskerágó, ami nem a virágoktól fehér, hanem a tetűtől. :D
    Na, de a viccet félretéve - ami elég nehéz, az én kertem esetében - a tavaly őszi "csak fű" állapothoz képest hatalmasat fejlődtem. És itt a lényeg a folyamatos fejlődésen van, és nem azon, hogy honnan indulok. :)

    VálaszTörlés
  6. Ezzel csak egyetérthetek! A "csak fű" azért elég jó kiindulás - olyan, mint egy üres vászon, amire bármit lehet festeni.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű szép színe van a lila varjúhájadnak. Ilyet nem is nagyon láttam még. Te szeretsz különleges növényeket vásárolni, vagy ez a fajta szimplán megvásárolható bármelyik kertészetben és csak én nem vettem észre?
    Perovskia pedig szintén szépséges.

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy tetszik! Nem szoktam különlegességekre vadászni, ez anyukám kertjéből való, a legelterjedtebb változat. Nehogy kertészetbe menj érte! Biztosan van valamelyik szomszédodnak belőle. Ha mégsem sikerülne beszerezni, szívesen adok Cosmos magot és Perovskia nyesedéket is. Eszter

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm nagyon kedves vagy,majd tavasszal visszatérünk rá, mert jelenleg réműlten látom, hogy pár hét múlva itt a tél.
    Nem tudom, hogy hogyan magyarázzam meg a leándereknek, amik tele vannak bimbókkal, hogy ennek már annyi.:(

    VálaszTörlés
  10. A leánder miatt ne bánkódj, a bimbók jövőre kinyílnak - ez sajátja ennek a fajnak.

    VálaszTörlés