2012. február 26., vasárnap

Vetőburgonya


A tavalyi mulcsos burgonyakísérletem eredményeként van annyi vetőgumónk, hogy az idén is “leadhatom a rendelést” a természetnek 3-4 zsák krumplira. Szívesen bővíteném azonban a választékot, ezért utánanéztem, milyen fajtákat egyszerű és érdemes beszerezni. 


A burgonya számos jellemző kórokozójával (PVY, PVX, PVA, PVS, PLRV, lombfitoftóra, gumóvarasodás, burgonya fonálféreg Ro1, burgonya fonálféreg Ro4 , burgonyarák 1-es patotípus) szemben magas rezisztenciával bíró fajták közül válogattam a keszthelyi Burgonyakutatási Központ kínálatában, melyek beltartalmi jellemzői alapján az is kiderül, milyen felhasználásra alkalmas leginkább egy-egy fajta. A magas szárazanyag- és keményítő tartalom együtt jár a magas nyersfehérjetartalommal, és alacsony redukáló cukortartalmat garantál, azaz sárga hasábburgonya süthető az ilyen termésből, nem barnul és keseredik meg mielőtt átsülne. A redukáló cukortartalom egyébként növekszik, ha 5 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a burgonyát. “Az alacsony hőmérséklet okozta édesedés nagyjából visszafordítható a hőmérséklet 15–20 °C fokra való növelésével.” (Zsom Eszter) A gumók keményítőtartalma azonban egyenetlen vízellátás hatására is redukáló cukorrá alakul, amit nagy eséllyel mulcsozással megelőzhetünk, hiszen a talaj nedvességtartalma kiegyenlített a takaró alatt.

A kiválasztott keszthelyi fajták pedig a következők: 


A Démon egyik szülője a holland nemesítésű Kuroda. 


Katica - magyar és holland nemesítésű fajtákból 


White Lady - termésátlaga kimagasló, virágai pedig illatosak, ami plusz pontokat jelentett a mérlegeléskor 

A korábban idézett Zsom Eszter arra jutott három holland és hat magyar nemesítésű fajtára kiterjedő vizsgálatában, hogy a “...White Lady megítélése mind minőségi, mind mennyiségi paraméterei alapján kedvező. Öntözés nélkül 30 t/ha feletti volt a hozama, az öntözésre jól reagált, hatására termésmennyisége jelentősen nőtt. A kísérleti területre jellemző tájegységben vizsgálataink eredménye alapján étkezési célra ez a fajta adaptálható a legjobban a vizsgált fajták közül.” 

Öntözéssel - amit az idén is talajtakarással tervezek helyettesíteni - akár 50 % fölötti termésnövekedése is elérhető. Az öntözés a termés mennyisége mellett a gumóméretet is kedvezően befolyásolja míg az egyes fajták beltartalmi jellemzőin alapvetően nem változtat. Ilyen módon nem befolyásolja számottevően a burgonyában felhalmozódó kálium, foszfor, kalcium, magnézium, kén, mangán, réz, cink vagy vas mennyiségét sem. 

A mulcsban játszik Bobó cica miután fölszedtem a termést.

Kiegyenlítetlen - rosszul időzített, nitrogéntúlsúlyos - trágyázás mellett csökken a gumók keményítőtartalma, mely rontja a burgonya eltarthatóságát. Nem elhanyagolható az sem, hogy a “... burgonyanövényben a szervesanyagfelhalmozódás a virágzást megelőző 10-15 napon, valamint az elvirágzást követő 15-20 napos időszakban a legnagyobb. Ez az időszak hazai körülmények között általában száraz, így a növény nem tudja felvenni a szükséges tápanyagot, még abban az esetben sem, ha a talajban jelen vannak.” Újra csak arra a következtetésre jutok, hogy a komposzttal, fűnyesedékkel takarás a legüdvözítőbb, ha jó minőségű és bőséges termést szeretnék betakarítani. 

Összehasonlításképp egy népszerű fajtáról született megállapítás ugyanebben a tanulmányban: “A kísérlet során a Desirée termésmennyisége öntözés hatására jelentősen megnőtt, de a minőségi paraméterek tekintetében többnyire alulmaradt a hazai nemesítésű fajtákkal szemben. A szárazanyagtartalma öntözés esetén is alacsony volt, mindemellett rezisztencia-tulajdonságai is kedvezőtlenek.”


A kísérlet löszön képződött mély humuszrétegű, közepes tápanyagtartalmú, mészlepedékes csernozjom talajon folyt. Homoktalajon 8-10 cm, kötött talajon - amilyen a kertünkre is jellemző - 5-6 cm a burgonya vetésmélysége.

Tavaly egy egyesült királyságbeli vetőmag katalógus adta a végső impulzust, hogy krumpliföldet hasítsak ki a kertünkből. Talán Magyarországon is egyre népszerűbb az 1855-től növények és vetőmagok csomagküldésével foglalkozó cég, melynek egyik füzetében bukkantam Magyarországon nemesített burgonya fajtákra. A Sarpo sorozat tagjairól tekintélyes “irodalom” lelhető fel szerte az Interneten nagyszámú híveinek köszönhetően. Miután elolvastam számos - egyöntetűen elismerő - véleményt, utánanéztem, hol szerezhetők be Sarpo fajták Magyarországon. Kereskedelmi forgalomban egyikük sem  volt kapható, mert állami minősítéssel nem rendelkeztek. Informális forrásból azonban lehetséges Sarpo Mirának mondott fajtát beszerezni, noha a termesztés módjáról - legfőképpen a növényvédelemre gondolok - nem tudtam meg részleteket. Figyelemreméltó azonban az Agroinformban 2011-ben megjelent írás, mely Sarpo Mira vetőburgonya magyarországi termesztéséről szól. 


A gumók maradéktalanul kikeltek, ám a lombozat, virágzat és a termés sokféleségéből következően sem állíthatom, hogy Sarpo Mirát termesztettem. Talán más Sarpo fajták is keveredtek a csomagba, ami kedvemre való feltételezés. A betakarításkor igyekeztem szín szerint elkülöníteni a fajtákat, de azt hiszem többéves játéknak nézek elébe, hiszen héj alapján nem lehetséges egyértelműen megkülönböztetni a fajtákat. A termesztésével kapcsolatos tapasztalataimat itt osztottam meg.  Az idén az Agrogalgakertől rendeltem vetőgumókat, melyek szuperelit szaporítási fokozatból származnak, azaz a “...nemesített növényfajta fajtafenntartójának közvetlen irányításával előállított, a tenyészkerti törzsek keverékéből származó, továbbszaporításra kiadott...” vetőmagok. Nyilvánvaló, hogy a Démon, a Katica és a White Lady előállítása során a Burgonyakutatási Központ telephelyein a nagyüzemi mezőgazdaságban szokásos növényvédelmet alkalmazzák, melynek része a közvetlen környezet gyomirtása is. Keszthelyen egyébként folynak burgonyafajták genetikai módosításával kapcsolatos kutatások is. 


Nyíregyházán is folyik burgonyanemesítés. Piros héjú fajták létrehozása mellett tájfajták génmegőrzésével és ismételt termesztésbe vonásával foglalkoznak.A közelmúltban kibővített tápiószelei Növényi Diverzitás Központban ugyancsak beszerezhetők Magyarországon nemesített illetve tájfajták, ám a természetes vegetáció génkészletének megőrzése is a központ küldetései közé tartozik - a napokban folyó Flóra Konferencia témája éppen ez utóbbi tevékenységéhez, a Pannon Magbankhoz kapcsolódik. A burgonyatermesztés magyarországi történetének tükrében egészen megdöbbentő, ha Tápiószelén tárolnak olyan tájfajtákat, melyek elkerülték a XX. században tapasztalt nagymértékű leromlást. 
13 megjegyzés:

 1. Jó látni, hogy ismét él a blogod Eszter! Úgy látszik tényleg jön a tavasz. Ilyenkor sokan még ráérnek blogolni, és a jó idő beindítja a tervezést, aztán később ismét mindenki eltűnik mert a kertben van. :)

  Elsőre még befogadni is sok ezt a nagy mennyiségű infót amit a rád jellemző módon összeszedetten tálaltál. :) Azt hiszem ezt egy ideig még tanulmányozom, különös tekintettel a sok-sok érdekes forrásra. A bőség zavara, no. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És még mi mindent írtak, mondtak már a burgonyáról...

   Örülök, ha sikerült érdekes oldalakra "terelnem"! Szépe tavaszt!

   Törlés
 2. Kedves Eszter!
  Jó lehet "saját" burgonyát enni!
  Érdekelne, hogy nem akarsz próbálkozni a mostanában divatba jött lilákkal, és hogy mi a véleményed róla?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon izgalmasak a lilák, nézegettem is egy magyarországi termelő weboldalát, ahol nem nehéz kedvet kapni hozzá. Sajnos egyikük sem ellenálló a Kárpát-medencében gyakori kórokozókkal szemben, így elhesegettem a gondolatot, hogy vessek ilyeneket. Vannak ökológiai termesztéshez ajánlott kék héjú fajták, a húsuk azonban a szokványos fehér, krém, sárga színű.

   Örülök, hogy erre jártál!

   Törlés
 3. Kedves Eszter !

  Örülök, hogy belebotlottam az oldaladba. Nem gondoltam, hogy a burgonya ültetést így ki lehet vesézni. Én találtam fémzárolt Sárpo Mírát a neten és vettem is belőle/www.magyarburgonya.hu. A lila mellé ültettem, remélem nem fogja meg. Ha mégis jövőre vásárolhatsz tőlem lila Mírát. A csóka nagyon bari volt, mesélte hogy Gödöllőn is kísérleteznek a múlcsos Mírával. Jó a lapod. Ebi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ebi, köszönöm, hogy nemcsak benéztél, de írtál is! Kíváncsi vagyok a lilaburgonyás tapasztalataidra. Nagyszerű, hogy egyre elterjedtebb a mulcsos kertművelés! Esetleg te is így tervezel Sarpot és Violettát termeszteni?

   Törlés
  2. Kedves Eszter!
   A lilaburgonyás kisérletem csapnivaló.Említette a forgalmazó , hogy ne várjak nagy termést ,hát ebben igaza lett.A Sárpó Míra bejött , egy permetezéssel szépen termett , de ami igazán tetszett az a Balatoni rózsa és a Hópehely.Egyébként én nem mulcsozom , nekem az túl macera.EBI

   Törlés
  3. Kedves Ebi, örülök, hogy nem felejtettél el visszatérni, hogy leírd a tapasztalataidat! Vajon öntözted az ágyásokat? Az idei nyár időjárása nem kedvezett a burgonyának. Jó hír, hogy csak egyszer kellett permetezned. Mivel? A Hópehely mennyire ellenálló? Szívesen kipróbálnám. A keszthelyiek közül a Katica és a White Lady szépen termett nálam, a Sarpo is bírta az elképesztő aszályt. Ízre melyikre voksolnál a Balatoni rózsa és a Hópehely közül?

   Törlés
  4. .
   - - - -
   Kedves Eszter!
   Öntözni öntöztem , de nagyon szolidan.Permetezést Ridomil Golddal végeztem ,de azt gondolom a Sárpó Míra kezelés nélkül is jó lett volna , mivel mióta fémzárolt anyagot vásárolok semmi problémám nincs. Kérdésedre válaszolva a Hópelyhet tarom a legízletesebb fajtának. Nagyon szeretem termeszteni , mert bő termő , jól tárolható és mérsékelt növényvédelemmel is beéri.Katicát elvitte a burgonyavész.Ha nem egy ujjal kellene pötyögtetnem , még írnék.Ebi

   Törlés
  5. Köszönöm! Jövőre ki kellene próbálnom a Hópelyhet. Éppen a burgonya ágyás méretének csökkentésén gondolkodom, de nem tudok abba az irányba haladni, ha mindig valami kipróbálni valóba botlok burgonya ügyben.

   Ha kinőne a többi ujjad is, írj még!

   Törlés
 4. 2014 03 Nem tudom él e még az oldal? Most jön a Démon: kíváncsi leszek,mit is tud? Én, kizárólag Magyar fajtákat szoktam vetni. A SarpoMira nekem nagyon bevált. Több éve vetem ,és még mindig jól terem. Lehet ,hogy némi mese is van körülötte,de jól terem és az íze is kiváló ! Öntözés mérsékelt,mikró szórófejekkel,amit nagyon szeretnek a krumplik. Krumpli bogár ellen muszáj permeteznem,mert a környék termelői kissé ...... ,de mindegy.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyszerű, hogy kipróbálod a Démont! Nem tudnék róla rosszat mondani, de a Katica bőségesebb termést hoz aszályosabb időben is. Nálunk hasábburgonyaként kerül leggyakrabban a tányérra mindegyikük, és a White Lady verhetetlen ízben és állagban a bejegyzésben felsoroltak közül. Pürének a Góliátot ajánlom, de sokat nem szoktam vetni, mert nagyon kényes.

   Szórófejes öntözést említettél. A levelek hogy viselik?

   Örömteli krumplitermesztést!

   Törlés
 5. Igen. Szórófej,de mikrószórófej. A nagyüzemi Lineárról majmoltam. Kis kertben 8m-es PVC cső 12 db mikrószóró 1,5 magasságban.Primitív megoldás,de a növények nagyon szeretik,mivel a kút hideg vize felmelegszik mire a levelekkel érintkezésbe lép. Egy műanyag flakon és egy T elágazás segédletével a Volldünger és egyéb könnyen oldódó műtrágyák és tápoldatok is adagolhatók.Egyébként az egész veteményest ezzel öntözöm.Sajnos nagy hiányossága,hogy kétszemélyes a mozgatása. Ám egy jó közös program a kora esti órákban.

  VálaszTörlés